Kunstkabinet 8-2-2016

17-2-2017
 
Voor het kunstkabinet zijn we in de groepen 4 druk bezig met het beschouwen van kunst. De juffen lezen verhalen voor uit het grote Rijksmuseum voorleesboek. In dit boek hebben vijfentwintig kinderboekenschrijvers hun fantasie losgelaten op schilderijen uit Het Rijksmuseum. Door de verhalen leren kinderen heel goed kijken naar een schilderij, details worden met elkaar besproken.

Zo werd er in de groepen 4a en 4c aandacht besteed aan het verhaal “verstopt onder het ontbijtje” met het Stilleven met kazen van Floris Claesz. Van Dijck. In het verhaal zet vader van Dijck de etenswaren keurig op tafel om ze te kunnen schilderen, maar zoon Valentijn had honger en dorst en doet zich tegoed aan wijn en brood en heeft zich daarna verstopt onder de tafel. Hij is een beetje dronken en zit daar te hikken. Valentijn is bang dat vader boos op hem wordt.

De kinderen kregen de opdracht om zelf ook een stilleven (fruitschaal) te tekenen net als Floris van Dijck. De kinderen laten zien dat ze al goed kunnen kijken naar een schilderij.

Groep 4b heeft aandacht besteed aan het verhaal Een eend-stuk over Willem Maris. Willem Maris is nog een jongen als hij in de klas een appel tekent. Meester is er echt weg van. Hij vindt de appel om op te eten. Maar als Willem zijn tekening aan zijn oudere broer Jacob laat zien, heeft die er geen goed woord voor over. Willem moet geen appel verzinnen, maar een echte tekenen. Willem is zo razend dat hij zijn tekening verfrommeld in een hoek gooit. Dan tekent hij de prop met schaduwen en al na. Broer Jacob is nu tevreden. Als Willem op zoek gaat naar de echte appel, de laatste die aan de boom hing, is die eraf gevallen. Hij tekent een eend die toevallig in de buurt is. Hij wordt een specialist in het tekenen van eenden, maar de verkoop wil eerst niet erg vlotten. Mensen willen schilderijen met mensen erop. Maar op een dag verandert dat en verkoopt Willem Maris zijn eerste schilderij. De kinderen hebben prachtige appels getekend!

De werkjes van de groepen 4 zijn te bewonderen in de hal.